Zwroty bankowe i kredytowe

Zwroty Bankowe i Kredytowe - Odzyskaj Swoje Pieniądze z Fundacją Fair

Czy wiesz, że masz możliwość odzyskania części kosztów związanych z Twoimi produktami bankowymi? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że prowizje bankowe czy koszty kredytów konsumenckich mogą być podległe zwrotowi. Fundacja Fair jest doświadczona w dziedzinie odzyskiwania tych środków, posiadając na swoim koncie liczne wygrane sprawy i zadowolonych klientów.

Na początku współpracy wykonujemy darmową analizę, dzięki której jesteśmy w stanie merytorycznie przygotować dalsze kroki.

Szukamy wszelkich nieprawidłowości, nieuczciwych zapisów czy klauzul, które mogą być podstawą do kwestionowania umowy.

Jak Obliczyć Zwrot Prowizji Bankowej? | Wsparcie Fundacji Fair | SKD

Zwroty bankowe to proces, w którym klienci banków mogą ubiegać się o zwrot nienależnie pobranych opłat lub nadpłaconych kosztów w ramach swoich umów kredytowych. Ten proces dotyczy zarówno bieżących, jak i zakończonych już umów kredytowych, gdzie banki naliczyły opłaty niezgodnie z obowiązującymi przepisami.

Nasza kancelaria specjalizuje się w wsparciu klientów, którzy zmagają się z niesprawiedliwymi warunkami w swoich kredytach walutowych, takich jak kredyty frankowe, w euro czy w dolarze, a także kredyty hipoteczne w PLN oparte o wskaźnik WIBOR.

Nasze działania nie ograniczają się jedynie do porad prawnych – dostarczamy kompleksowe wsparcie w zakresie analizy umów kredytowych, identyfikacji nieprawidłowości oraz formułowania strategii na rzecz odzyskania nienależnie pobranych opłat. Współpracujemy z doświadczonymi prawnikami, co gwarantuje naszym klientom najwyższe standardy obsługi oraz realną szansę na odzyskanie należnych im pieniędzy.

Jeśli potrzebujesz pomocy w zakresie zwrotów bankowych lub chcesz dowiedzieć się więcej o możliwościach odzyskania prowizji bankowej, zapraszamy do kontaktu z naszą Fundacją. Z nami każdy krok procesu staje się prostszy, a Ty masz pewność, że Twoje sprawy są w najlepszych rękach.

Wcześniejsza Spłata Kredytu Konsumenckiego – Co Musisz Wiedzieć? | Zwrot prowizji bankowej

Definicja Kredytu Konsumenckiego

Kredyt konsumencki to pożyczka o wartości nie przekraczającej 255.550 zł lub jej równowartość w walucie obcej, zaciągana przez konsumenta na cele niezwiązane z działalnością gospodarczą. Kredyty te mogą obejmować szeroki zakres produktów finansowych od pożyczek gotówkowych po kredyty na zakup towarów.

Prawo do Zwrotu Prowizji przy Wcześniejszej Spłacie

Zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim, konsument ma prawo do proporcjonalnego zwrotu wszelkich kosztów kredytu, w tym prowizji i opłaty przygotowawczej, w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu. To oznacza, że jeśli spłacisz kredyt szybciej niż zakładano w umowie, bank lub inna instytucja finansowa musi obniżyć łączny koszt kredytu proporcjonalnie do skróconego okresu jego trwania.
kredyt we franku szwajcarskim
fundacja fair

Warunki Uzyskania Zwrotu Prowizji

Aby móc ubiegać się o zwrot, musisz spełnić następujące kryteria:

• Kredyt został zaciągnięty na dowolny cel konsumpcyjny.
  • Umowa kredytowa zawierała klauzulę o obowiązku zapłaty prowizji lub opłaty przygotowawczej.
  • Kredyt został spłacony wcześniej niż wynikało to z umowy, poprzez spłatę własnymi środkami, konsolidację lub przeniesienie do innej instytucji.
  • Dokumenty Potrzebne do Dochodzenia Roszczeń

Do wnioskowania o zwrot prowizji niezbędne są:

• Umowa kredytowa.
  • Dowody dokonania spłaty kredytu.
  • W przypadku braku dokumentów, można żądać ich od instytucji finansowej.
  • image-37
    image-51

Przedawnienie Roszczeń

Zależnie od daty spłaty kredytu, roszczenia o zwrot prowizji mogą ulec przedawnieniu po 6 lub 10 latach. Roszczenia związane z kredytami spłaconymi do 8 lipca 2018 roku podlegają 10-letniemu okresowi przedawnienia, natomiast te spłacone później – 6-letniemu.

Stanowisko Sądów

Sądy, w tym Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej oraz polski Sąd Najwyższy, potwierdziły, że konsumenci mają prawo do obniżenia całkowitego kosztu kredytu, włączając w to prowizję, w przypadku jego wcześniejszej spłaty. Decyzje te podkreślają, że prawa konsumentów w tej materii są chronione i muszą być respektowane przez instytucje finansowe.
    image-34
    AdobeStock_474186583_Easy-Resize.com

Tryb Dochodzenia Roszczeń

Większość spraw związanych z wcześniejszą spłatą kredytu konsumenckiego jest rozstrzygana w trybie uproszczonym, co zazwyczaj prowadzi do szybkiego uzyskania wyroku. Często sprawy kończą się na etapie postępowania nakazowego lub niejawnego posiedzenia sądowego.

Potencjalne Kwoty do Odzyskania

Kwota zwrotu prowizji jest proporcjonalna do czasu, na jaki pierwotnie zaciągnięto kredyt, faktycznego czasu jego trwania oraz wysokości pierwotnie naliczonej prowizji. Możesz odzyskać znaczną część poniesionych kosztów, co czyni wcześniejszą spłatę atrakcyjną opcją finansową dla wielu konsumentów.
    image-4

Zwroty bankowe kontakt | Fundacja Fair | Kredyty frankowe – najnowsze informacje

Fundacja na Rzecz Uczciwej Bankowości to unikatowa instytucja, która wyróżnia się na rynku dzięki swojej wysokiej specjalizacji. Naszym głównym zadaniem jest dokładna analiza umów finansowych pod kątem prawnym, co jest kluczowe w kontekście kredytów frankowych. Kładziemy też nacisk na trzymanie ręki na pulsie – obserwujemy rynek i zachowania graczy takich jak największe banki.

W przypadku wykrycia nielegalnych zapisów lub błędów w naliczaniu opłat, naszym priorytetem jest ubieganie się o zwrot bezprawnie pobranych środków. Działamy w oparciu o najnowsze orzecznictwo, co pozwala nam na skuteczne dochodzenie roszczeń naszych klientów.

Dążenie do Ugody – odzyskamy prowizje | Fundacja FAIR

Naszym celem jest wyczerpanie wszystkich możliwych ścieżek ugodowych, aby zapewnić naszym klientom najkorzystniejsze rozwiązania. W przypadku, gdy zawarcie ugody nie będzie możliwe lub jej warunki nie zostaną zaakceptowane przez klienta, jesteśmy gotowi do przedstawienia zasad dochodzenia swoich praw drogą sądową, w tym w kontekście unieważnienia kredytu czy zwroty prowizji z bankow.

Zwroty prowizji z banków – jakie banki?

Przykładowe banki, które zwracają prowizje po wyroku TSUE z września 2019r (warto zwrócić uwagę, że szczegóły dotyczące zwrotów np. procedury różnią się między wymienianymi  bankami) .:

• Alior Bank,
    • Bank Millenium,
    • mBank,
    • BNP Paribas,
    • Bank Pcztowy,
    • Citi Handlowy,
    • Toyota Bank,
    • PKO BP,
    • ING Bank,
    • Bank Pekao,

Banki interpretują wyrok TSUE na trzy sposoby. Pierwszy to zwrot prowizji w przypadku umów zawartych po 18 grudnia 2011 r., a więc od wejścia w życie ustawy o kredycie konsumenckim.

Drugi pogląd jest taki, że zwrot prowizji obejmuje kredyty spłacone przed terminem dopiero po ogłoszeniu wyroku, a więc po 11 września 2019 r.

Trzeci pogląd zakłada, że zwrot obejmuje kredyty udzielone od maja 2016 r. Data ta prawdopodobnie odnosi się do inicjatyw podjętych przez regulatorów finansowych, przypominających bankom o konieczności rozliczania się z klientami również z prowizji.

AdobeStock_676682338_Easy-Resize.com_

Pomożemy odzyskać pieniądze | Zwroty prowizji z banków

Kancelaria Fair wyróżnia się na rynku dzięki zespołowi pełnemu ambicji i specjalizacji. Oferujemy wszechstronne usługi prawne, które pozwalają nam stawić czoła nawet najbardziej złożonym wyzwaniom, w szczególności tym związanym z kredytami we frankach. Nasza wiedza i doświadczenie umożliwiają głęboką analizę każdej sprawy, co jest kluczowe dla skutecznego wsparcia naszych klientów.

Wysokie Kompetencje Prawne | Szybkość Działania

Działamy z szybkością i skutecznością, nawet pod presją. Nasz zespół prawników jest przygotowany do rozwiązywania trudnych i złożonych problemów prawnych. To zapewnia naszym klientom spokój ducha oraz pewność, że ich sprawy są traktowane z najwyższą starannością i profesjonalizmem.

Statystyki Działalności Fundacji Fair

• Ilość podjętych działań: 7 854
    • Liczba klientów: 11 290
    • Średnia kwota roszczeń: 54 000 PLN
    • Kwota kredytów w obsłudze: 3 572 228 937 PLN

Zapraszamy do kontaktu – z chęcią przeanalizujemy możliwości i przygotujemy plan działań.